IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
19:28 | 28 август 2019
Обновен: 13:36 | 28 март 2024

Британската кралица одобри искането за отлагане работата на парламента

След новината цената на британския паунд продължава да намалява, достигайки до 1,2204 долара за паунд

По материала работи: Пламен Янков
Британската кралица одобри искането за отлагане работата на парламента

Британската кралица Елизабет Втора одобри искането на премиера Борис Джонсън за отлагане започването на работа на парламента с близо пет седмици преди Brexit. Изненадващият ход на министър-председателя значително ограничава действията на депутатите, мнозинството от които искат да предотвратят възможността от Brexit без споразумение.
 

След новината цената на британския паунд продължава да намалява, достигайки до 1,2204 долара за паунд минути преди 18 ч. българско време.
 

Искането на Джонсън е работата на парламента да се отложи „не по-рано от понеделник 9-я ден на септември и не по-късно от четвъртък, 12-я ден на септември“ до 14 октомври, съобщава Bloomberg.
 

Тайният съвет – група от високопоставени политици, които съветват кралицата, публикува изявление, в което се посочва, че монархът е дала одобрението си, след като се е срещнала с лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, Марк Спенсър – който отговаря за гласуванията на депутатите в Камарата на общините, както и с Натали Евънс, лидер на Камарата на лордовете.
 

Ходът на премиера, за който съобщиха редица медии, прави слабо вероятно депутатите, които са против излизане на страната от ЕС без споразумение, да успеят да прокарат закони за блокиране на такъв сценарий до 31 октомври.


Британският парламент традиционно спира работа за няколко седмици през септември заради годишните конференции на политическите партии.


Предложението на Борис Джонсън бе направено само ден, след като депутатите, които са против Brexit без споразумение, се срещнаха, за да обсъдят начини да използват парламентарната процедура, за да накарат Джонсън да поиска отлагане на датата на развода с ЕС.


Очакваше се британският парламент да започне есенната си сесия на 3 септември за две седмици, а след това да излезе отново в почивка, докато преминат годишните конференции на политическите партии. Обикновено парламентът възобновява работата си в началото на октомври. 


Investor.bg


Още по темата: Джонсън ще ограничи властта на парламента с помощта на кралицата в името на Брекзит без сделка

Коментари

Новини Варна