IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:40 | 13 септември 2019
Обновен: 16:31 | 28 март 2024

Тръмп: Може да сключим и предварително, временно споразумение с Китай

Въпреки това американският президент предпочитал да има по-широкообхватно споразумение

По материала работи: Пламен Янков
Тръмп: Може да сключим и предварително, временно споразумение с Китай

В рамките на търговския спор с Китай президентът на САЩ Доналд Тръмп можел да си представи сключването и на предварително споразумение. Той предпочитал да постигне по-широкообхватно споразумение, но би обмислил и временен договор, какъвто предлагат от известно време някои анализатори, предава агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
 

По-рано както САЩ, така и Китай коментираха темата по-сдържано. Ръководството в Пекин приветства отлагането на повишаване на митата от Тръмп и изрази готовност за успокоение на напрежението. Преди това Китай вече беше освободил някои американски продукти от наказателни мита. Сега надеждите са свързани със следващата среща на двете страни на високо равнище, която е предвидена за началото на октомври във Вашингтон.
 

От миналата година двете най-големи икономически сили в света се облагат взаимно с мита, което забавя глобалната икономика.
 

Според Международния валутен фонд (МВФ) митата, които вече са наложени или има опасност да бъдат въведени от САЩ и Китай, могат да понижат с 0,8 на сто брутния вътрешен продукт в света през 2020 година и да предизвикат допълнителни загуби през следващите години. Фондовите пазари също са обезпокоени. Много анализатори предупреждават, че евентуален задълбочен конфликт може да вкара американската икономика в рецесия. Американският финансов министър Стивън Манучин обаче не очаква влиянието над американската икономика да достигне такива размери.
 

Първопричината за търговския спор първоначално беше гневът на Тръмп за това, че Китай изнася много повече за САЩ, отколкото обратното. Той призовава за премахване на пазарните бариери, критикува нарушаването на авторските права и принудителния трансфер на технологии от американски компании, опериращи в Китай, както и държавните субсидии.
 

По-късно Тръмп призова също за структурни промени в Китай, което обаче бе посрещнато „на нож“ от ръководството в Пекин. Неговите действия срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei и непредсказуемостта в преговорите разгневиха китайските лидери.
 

Президентът на САЩ Тръмп иска да използва наказателните мита срещу Китай за сключване на цялостно търговско споразумение. Вероятно в средносрочен план митата ще доведат до повишаване на цените за американските потребители, смятат редица експерти.  


Четете още: Израел и Евразийският съюз се готвят за свободна търговия

Коментари

Новини Варна