IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:24 | 14 септември 2019
Обновен: 21:19 | 22 април 2024

Турция иска повече пари от ЕС за бежанците

Анкара настоява и за установяването на зона за сигурност по границата със Сирия, съобщи турският президент Реджеп Ердоган

По материала работи: Пламен Янков
Турция иска повече пари от ЕС за бежанците

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще обсъди закупуването на американски ракети Patriot с президента Доналд Тръмп по-късно този месец. Той допълни, че неговата лична връзка с американския лидер може да помогне за преодоляването на кризата, породена от решението на Анкара да купи руски ракетни системи, предадоха Ройтерс и БТА.
 

Турция купи ракетните системи С-400 от Русия през юли и това засили риска от американски санкции. Държавният департамент на САЩ пък каза, че оферта да продаде на Турция ракетна система Patriot е изтекла.
 

Но пред Ройтерс Ердоган каза, че е говорил за купуването на Patriot по телефона с Тръмп преди две седмици и разговорите ще продължат, когато двамата се срещнат на Общото събрание на ООН, чиято годишна сесия започва следващата седмица.
 

Запитан дали по време на телефонния разговор той е поискал от Тръмп да попречи на американското министерство на финансите да наложи тежка глоба на турската държавна банка Халбанк за нарушаване на американските санкции по отношение на Иран, Ердоган каза, че е уверен, че "те може да избегнат допускането на подобна грешка" и че САЩ няма да искат да наранят съюзника си, защото това не би било рационално поведение.
 

Ердоган също така каза, че нова среща на върха между Турция, Русия, Германия Франция за Сирия може да се проведе през октомври. На нея може да се обсъжда ситуацията в Идлиб и темата за бежанците, допълва ТАСС.
 

В интервюто си за Ройтерс, дадено в двореца "Долмабахче" в Истанбул, турският президент Реджеп Ердоган съобщава още, че в телефонния си разговор с Тръмп двамата обсъдили и установяването на зона за сигурност по 450-километровата турска граница със Сирия от река Ефрат до границата с Ирак - район, контролиран от подкрепяните от САЩ кюрдски "Сили за защита на народа". Последните Анкара смята за терористи.
 

"Този мирен коридор е много важен. Ние няма да позволим "коридор на терора" по нашите граници и за тази цел ще предприемем всички необходими стъпки", подчертава Ердоган в интервюто си за Ройтерс.
 

"Именно Турция води борба с тези терористични групи... Ние сме ваш партньор в НАТО. Давате им оръжия безплатно, а не искате да ги продавате за пари за ваш натовски съюзник", отбелязва Ердоган, визирайки американските въоръжени доставки за кюрдските сили.
 

"Вече ни омръзна да обясняваме това... Мисля, че Тръмп ще ни разбере", изтъква турският президент.
 

Той повтаря също така предупреждението си, че Анкара ще бъде принудена да пусне сирийските бежанци на нейна територия да тръгнат към Европа, ако западните страни не й предоставят по-голяма помощ и не подкрепят плановете й за зона за сигурност (по границата), където да бъдат настанявани сирийците.
 

"Ако не приемете този "бизнес", ние ще отворим вратите и ще пуснем (бежанците) от там да поемат накъдето искат", предупреди Ердоган.
 

Установяването на такава зона, широка 20 мили ( 32 км) откъм на сирийската страна на границата ще позволи на намиращите се в Турция бежанци "да се завърнат по техните земи, и ще позволи да бъдат посрещнати всички техни нужди - от образование, здравеопазване, подслон.Това ще им позволи да поемат живота в собствените си ръце и да скъсат с живота на палатки", добави той.
 

Ердоган отново посочи, че финансовата помощ, която Турция получава от ЕС, не е достатъчна да облекчи бремето от намиращите се там 3,6 млн. сирийски бежанци, избягали в Турция след избухването на гражданската война в тяхната страна през 2011 г. Анкара казва, че е похарчила 40 млрд. долара за подслоняването на сирийците, а сделката с ЕС е само за 6 млрд., които са малко и постъпват бавно.


Investor.bg
 

Четете още: Нещастие: Още една буря заплашва Бахамите след Дориан

Коментари

Новини Варна