IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
21:41 | 15 септември 2019
Обновен: 19:26 | 22 април 2024

Нови сблъсъци в Хонгконг, полиция блокира гарите

Маршове с фенери и светлинно шоу бележат нова тактика на протестиращите

По материала работи: Юлиян Атанасов
Нови сблъсъци в Хонгконг, полиция блокира гарите

Ново насилие избухна в Хонгконг на про-китайски митинг, последвано от множество арести. Полицията поддържа засилено присъствие на жп-гарите за да предотврати планирани прекъсвания в графика на влаковете, предава Bloomberg.Различни събития бяха организирани така, че да съвпаднат с Есенния фестивал, включително светлинни шоута и изкачване на планината с фенери, за разлика от маршовете по улиците на мегаполиса, които често бяха белязани с насилие в 15-тата седмица от протестите. Демонстрациите продължиха независимо от решението на Върховния представител Кари Лам да оттегли закона за екстрадиция, който предизвика безредиците преди повече от три месеца.Фронтът за граждански права – организатор на няколко големи мирни демонстрации по-рано през лятото, отмени решението си за марш през центъра на Хонгконг в неделя, след като властите го забраниха. Полицията се позова на предишни случаи на насилие, както и на това, че маршрута минава близо до рискови обекти като правителствени офиси и станции на метрото.

 

- Полицията издигна предупредителен син флаг в граничното с Китай градче Тин Шуй Вай, за да накара участници в протестна акция да се разпръснат.

- Говорител на летището в Хонгконг заяви, че всички дейности протичат нормално. По рано демонстранти планираха „стрес тест“ за транспорта от и до летището, осуетен от полицията.

- Полицията раздели биещи се групи, след като събиране на про-китайски деомнстранти в един от моловете се сбиха с други посетители.

- Първата присъда срещу протестиращ. Чунг Винг Кей получи 80 часа обществено полезен труд, след като се призна за виновен, че е хвълял метални предмети срещу полицейска станция.

bloombergtv.bg

Четете още: Нови сблъсъци на протест на "жълтите жилетки" във Франция

Коментари

Новини Варна