IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
15:46 | 15 септември 2019
Обновен: 19:20 | 28 февруари 2024

Планът на Меркел за спад на вредните емисии ще струва 40 млрд. евро?

Новите политики на Берлин ще са с фокус за ограничаването на вредните емисии от транспорта, отоплението и земеделието

По материала работи: Пламен Янков
Планът на Меркел за спад на вредните емисии ще струва 40 млрд. евро?

Реализирането на политиките на германското правителство за ограничаване на въглеродните емисии може да струва 40 млрд. евро през следващите 4 години, което може да наруши амбициозните планове на канцлера Ангела Меркел да се засили борбата с климатичните промени, пише Bloomberg.
 

Представители на управляващата коалиция в Германия постигнаха съгласие в петък по предприемането на конкретни мерки за изпълнението на емисионната цел до 2030 г., твърди източник, запознат с преговорите. В предварителни дискусии за климатичните промени някои от участниците са предложили част от раходите да бъдат покрити от приходите от продажбата на разрешителни за замърсяване спрямо правилата на Европейската система за търговия с емисии.
 

Към момента германското правителство обмисля да вложи близо 50 млрд. евро за подобряване на политиките за борба с промените в климата. Очаква се лидерите в управляващата коалиция да представят програма с финансовите стъпки за следващите 10 години.
 

Меркел коментира в събота, че единственият избор пред Германия е да засили намаляването на отделянето на въглероден диоскид, тъй като наводненията, пожарите и продължителното горещо време са се увеличили драстично от 1970 г.
 

Последните социологически проучвания показват, че според повечето граждани борбата с климата трябва да е най-важният приоритет за правителството. В събота над 25 хил. души са присъствали на протест във Франкфурт срещу отделянето на високи нива въглероден диоскид заради автомобилната индустрия.
 

„Необходими са действия“, категорична е Меркел. „Разбира се, защитата на климата си има цена. Но съм убедена, че ако не вложим тези пари на правилното място, цената, която ще трябва да платим по-късно, ще бъде много по-висока“, обяснява германският канцлер. Германия вероятно няма да успее да изпълни целта си за ограничаване на въглеродните емисии за 2020 г.


Новите климатични политики на Меркел ще се фокусират върху ограничаването на вредните емисии от транспорта, отоплението и земеделието.


Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Разсеян тираджия разля 32 тона джин на магистрала

Коментари

Новини Варна