IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:28 | 15 септември 2019
Обновен: 01:45 | 2 март 2024

Защо търговският конфликт между Япония и Южна Корея се задълбочава?

Сеул планира да въведе нови ограничения за японския износ

По материала работи: Пламен Янков
Защо търговският конфликт между Япония и Южна Корея се задълбочава?

Южна Корея вероятно ще обяви официално решението си през следващата седмица да изключи Япония от списъка ѝ с надеждни дестинации за износ, пише Bloomberg, като се позовава на южнокорейското издание Yonhap.
 

Когато бъдат въведени мерките, Япония ще бъде изключена от състава от 29 страни, за които важи специален режим за износа. По този начин Токио ще трябва да отговаря на по-стриктни условия за износ, се посочва в позицията на Министерството на търговията на Южна Корея.
 

Новата група, в която Япония ще бъде включена, е съставена от страни, които все още са част от митническия режим при износ, но са нарушавали основни правила или са приемали конфликтни политики.


Правителството в Сеул планира да вземе решението, след като Япония премахна Южна Корея от списъка си с предпочитани търговски партньори преди месец. Отношенията между двете страни се влошиха драстично заради серия от спорове, като южнокорейското правителство дори припомни и за събитията по време на колонизацията на Япония на Корейския полуостров през първата половина на миналия век. Властите в Сеул обявиха в сряда, че са подали жалба до Световната търговска организация относно нарушенията на Япония по отношение на износа.
 

Южна Корея официално уведоми Япония за измененията и обоснова решението си, съобщава търговското министерство. В позицията се посочва, че правителството в Сеул е отворено за преговори „по всяко време“, ако Токио проявява желание.


Bloomberg TV Bulgaria
 

Коментари

Новини Варна