IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
19:42 | 18 септември 2019
Обновен: 01:46 | 2 март 2024

Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво ще стане, ако опасен вирус плъзне по Земята?

По материала работи: Пламен Янков
Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души.


„Свят в риск“, както е името на документа, излиза преди взрива в руската лаборатория и има за цел да накара световните лидери да предприемат мерки. Те припомнят, че преди век, Испанският грип разболява една трета от населението на света и убива близо 50 милиона, съобщи dnes.bg.

 

Ако той се завърне в наши дни, благодарение на по-голямата мобилност на хората, последствията от него биха били още по-катастрофални.


„Заплахата от започването на пандемия е истинска, пишат експертите в доклада си. - Бързо движещ се патоген може да убие десетки милиони души, да наруши икономиката и да дестабилизира националната сигурност.“

 

Според групата експерти, мерките, които се взимат сега за справянето с вируси, като ебола например, са „крайно недостатъчни“.

 

Ръководител на експертите е доктор Гро Харлем Брунтланд. Тя е бивш премиер на Норвегия и генерален директор на Световната здравна организация. По думите й, много от препоръките в доклада са слабо изпълнени или изобщо не са приложени от държавите

 

„Прекалено дълго сме позволили да се въртим в един цикъл от паника и неглижиране що се отнася до пандемиите. Увеличаваме усилията си, когато има сериозна заплаха, след което бързо забравяме за нея, когато отшуми. Времето за действия е отдавна отминало“, пишат от Борда за мониторинг.

 

Докладът върви заедно с карта, която показва къде може да има избухваме на големи епидемии. Те са разделени на „нови“ и „завръщащи се“.

 

Сред тях са ебола, зика, вирус на болестта Нипа и пет различни вида грип. В предупреждението са включени още западнонилска треска, резистентност към антибиотици, дебна шарка, жълта треска, денга вирус, чума и други.
Дори по-малко от 36 часа ще са нужни на вируса да се разпространи, тъй като хората масово пътуват по цял свят със самолети.

 

„Толкова голяма пандемия би била катастрофална. Светът не е подготвен“, категорични са експертите. Според тях, в случай на зараза, много здравни системи, най-вече в бедните държави, ще се сринат.

 

Най-лошото, което светът е виждал до сега е испанския вирус.

 

Той се е движил по-бързо от всички. Само за месеци убива 50 милиона души, три пъти повече от загиналите през Първата световна война. В повечето случаи вирусите убиват малки деца, възрастни хора или такива, чиято имунна система вече е отслабена от друга болест. Испанският грип обаче засяга предимно здрави млади хора.

 

Медиите дълго време цензурират броя на заразените и жертвите във Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Над вестниците в Испания обаче няма ограничения. Това създава впечатлението, че само тя е сериозно засегната, което довело и до името на вируса – Испански грип.

 

Дали загиналите са били 50 или 100 милиона, не е ясно. Но според данните, между 10 и 20% от заразилите се са починали.

Коментари

Новини Варна