IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
15:47 | 19 септември 2019
Обновен: 22:10 | 25 април 2024

Неонацистът, убил германски политик, заподозрян и в опит за друго убийство

По материала работи: Слав Велев
Неонацистът, убил германски политик, заподозрян и в опит за друго убийство

Неонацистът Щефан Ернст, заподозрян за убийството на промигрантски настроения германския политик Валтер Любке, вече е заподозрян и в опит за убийство на иракски бежанец, предаде Франс прес, цитирайки германската прокуратура.

 

Престъплението е било извършено през януари 2016 г., когато Германия беше изложена на безпрецедентен мигрантски поток и недоволството от политиката на канцлерката Ангела Меркел започваше да се засилва. Досега обаче не беше открит заподозрян.

 

Смята се, че 45-годишния Ернст, който в момента се намира в ареста, е приближил пострадалия вгръб и го е нападнал с нож. Иракчанинът получил тежки рани, които са наложили интензивни грижи, съобщи германската федерална прокуратура. Според изявлението нападателят е бил мотивиран от крайнодесните си убеждения.

 

Германският неонацист вече е обвинен за убийството на Любке, при което е използвал огнестрелно оръжие. Смята се, че той е имал най-малко един съучастник.

 

Случаят предизвика шок в страната, където антимигрантски настроената крайна десница печели успехи на изборите. Той показа страха от възможен тероризъм на крайната десница, по подобие на неонацистката група NSU (Nationalsozialistischer Untergrund - "Националсоциалистически нелегални"), отговорна за десетина убийства на мигранти в периода между 2000 и 2007 г, отбелязва АФП. Групата уби и една полицайка.

 

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна