IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:07 | 19 септември 2019
Обновен: 01:46 | 2 март 2024

В Казахстан осъдиха около 20 демонстранти на затвор преди митинг на опозицията

По материала работи: Пламен Янков
В Казахстан осъдиха около 20 демонстранти на затвор преди митинг на опозицията

Около 20 души бяха осъдени в Казахстан на кратки срокове затвор за участие в протести. Това стана преди планиран за събота митинг на опозицията, предаде АФП, като се позова на активисти.

 

Според неформалното движение "Оян, Казакстан" ("Събуди се, Казахстан"), 24-ма демонстранти са получили присъди със срок от два до 15 дни, още петима са били осъдени на глоби, а още трима предстои да се явят на съд.

 

Повечето от тези хора са осъдени за участие в неголям протест миналата седмица срещу китайската икономическа експанзия.

 

Активистите обаче смятат, че присъдите имат за цел да предотвратят планиран за събота митинг, свикан по призив на опозиционера в изгнание Мухтар Аблязов, чието движение миналата година беше забранено от правосъдието.

 

Казахстанската прокуратура заяви, че Аблязов, който живее в изгнание във Франция, "въвежда в заблуда обикновените хора, превръщайки ги преднамерено в престъпници" и прикани хората да не се поддават на призивите в Интернет.

 

Съгласно казахстанското законодателство демонстрация може да се състои само след разрешение на властите. Понякога обаче полицията пренебрегва протестите със скромно участие.

 

В началото на септември президентът Касим-Жомарт Токаев се обяви за смекчаване на ограниченията върху организирането на публични демонстрации.

 

През юни избирането на Токаев след изненадващата оставка на дългогодишния президент Нурсултан Назарбаев беше последвано от внушителни протести, свикани от опозицията. Тогава бяха арестувани близо 4000 души, а осъдени - около хиляда.

Коментари

Новини Варна