IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:17 | 20 септември 2019
Обновен: 18:39 | 16 април 2024

Туитър премахна хиляди акаунти заради фалшиви информации

В съобщението се уточнява, че са били премахнати профили от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Испания и Еквадор

По материала работи: Пламен Янков
Туитър премахна хиляди акаунти заради фалшиви информации

Социалната мрежа Туитър обяви, че е премахнала няколко хиляди акаунта, свързани с чужди държави, заради разпространяване на фалшиви информации, предаде Франс прес, цитирана от Дарик.
 
В съобщението се уточнява, че са били премахнати акаунти от Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Испания и Еквадор, в допълнение към 200-те хиляди китайски, които бяха премахнати миналия месец.


От заличените акаунти от ОАЕ, 4258 са били фалшиви и са разпространявали неверни информации за войната в Йемен, а 267 са били съвместни египетско-емирски акаунти, замесени в кампания за дезинформация, насочена срещу Катар и други страни, например Иран. Тези съвместни акаунти са били създадени и ръководени от технологичната компания Дот Дев, базирана в Египет и Обединените арабски емирства, и са разпространявали също така и послания в подкрепа на саудитското правителство.
 
Заличените саудитски акаунти са шест и са били свързани със саудитски държавни медии, но се представяли като независими журналистически органи, които разпространявали съобщения, представящи саудитското правителство в благоприятна светлина. Закрит е акаунтът на Сауд ал Кахтани, бивш съветник на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.


Премахнатите испански акаунти са били 259 фалшиви акаунта на Народната партия. В Еквадор са закрити 1019 акаунта, свързани с управляващата политическа коалиция, които са се фокусирали върху проблеми, свързани с еквадорските закони за свободата на словото, правителствената и технологичната цензура.

Коментари

Новини Варна