IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:29 | 20 септември 2019
Обновен: 01:47 | 2 март 2024

Уж мъртъв, войник на ИДИЛ бе открит жив и здрав в затвор в Сирия

Многократно се твърдеше, че джихадистът Нуаман е бил убит

По материала работи: Слав Велев
Уж мъртъв, войник на ИДИЛ бе открит жив и здрав в затвор в Сирия

Белгийският джихадист Абдела Нуаман е открит жив в кюрдски затвор в Сирия, след като по-рано бе обявен неколкократно за мъртъв. Това съобщават медии в Белгия, като се позовават на видеозапис на телевизия СиБиЕс (CBS).

 

Телевизионен екип снимал репортаж в затвора, когато се натъкнал на Нуаман. Затворникът се представил като белгиец. Самоличността му е била потвърдена от няколко източника.

 

Нуаман се прочу през 2015 г., когато в звукозапис отправи заплахи срещу Белгия. Тогава той предупреди, че цялата страна ще пламне - "библиотеки, болници, училища, без оглед на невинните жертви". Терористът е известен като стар сподвижник на групировката "Шериат за Белгия".

 

Медиите не съобщават какво възнамеряват да предприемат по случая белгийските власти. През юни САЩ настояха Белгия да върне обратно своите граждани, присъединили се към терористичната организация "Ислямска държава" (ИД), за да ги съди. Вашингтон предложи помощ в тази насока. По данни на Държавния департамент стотина белгийски граждани трябва да бъдат върнати у дома. Според известните данни 292 белгийци са се присъединили към ИД, от които 142 са били убити.

 

Белгийското правителство предложи по-рано държавите от ЕС да възприемат единен подход и да бъде създадено международно съдилище за терористите на ИД, действали в Сирия и Ирак. Белгия предпочита присъдите на терористите да бъдат постановени "възможно най-близо" до местопрестъплението.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна