IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
21:11 | 20 септември 2019
Обновен: 06:35 | 13 април 2024

Заради е-цигарите: Епидемия на белодробни заболявания в САЩ

Специалисти още не знаят причината за проблемите

По материала работи: Пламен Янков
Заради е-цигарите: Епидемия на белодробни заболявания в САЩ

Епидемията от белодробни заболявания, свързани с уптотреба на електронни цигари, продължава да върлува в САЩ, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Асошиейтед прес и dnes.bg.

 

Те все още не са наясно каква е точната причина за заболяванията, но Лос Анджелис се готви на свой ред да забрани ароматните електронни цигари.

 

Засегнати от белодробни заболявания вследствие на употреба на електронни цигари продължават да посещават болниците, оповестиха от американските Центрове за контрол и превенция на болестите. Става дума за 530 потвърдени или възможни случая на белодробни заболявания вследствие на употреба на електронни цигари и за 7 смъртни случая.

 

Повече от половината от засегнатите са под 25-годишна възраст, като три четвърти от тях са мъже. Шестнадесет процента от засегнатите са под 18-годишна възраст.


"Лабораториите за анализ на Американското управление за контрол на храните и лекарствата разполагат с над 150 подозрителни проби, но все още не са идентифицирали веществото или веществата, които са отговорни за тези остри белодробни заболявания", заяви експертът Мич Зелър. "Не е открито нещо общо между използваните продукти, начините на използването им или местата на продажбата им", добави той.

 

Специалистите са предпазливи що се отнася до възможната причина за заболяванията, независимо дали става въпрос за производител, продукт или търговска верига.

 

Редица случаи са свързани с вдишване на тетрахидроканабинол (THC) - психоактивната съставка на канабиса, като снабдяването се извършва посредством дилъри на улицата или в интернет, защото канабисът е забранен в една част от САЩ.

Коментари

Новини Варна