IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
21:33 | 21 септември 2019
Обновен: 01:48 | 2 март 2024

Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ

Само за пет дни до тях са достигнали над 2200 мигранти

По материала работи: Пламен Янков
Бежанци заливат островите на Гърция, съседите търсят европомощ

Гърция търси европейска помощ за справяне с ескалиращата бежанска вълна към островите ѝ. Премиерът Киракос Мицотакис заминава за Вашингтон за среща с президента Тръмп и турския държавен глава Ердоган, съобщи БНР, цитирано от dnes.bg.

 

Увеличаване на усилията на Европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и засилване на присъствието на НАТО в Егейско море. Това поиска гръцкото правителство на извънредно заседание днес заради ескалиращата бежанска вълна.

 

Само за пет дни тази седмица до гръцките острови са достигнали над 2200 мигранти, по данни на бреговата охрана.

 

В бежанския лагер "Мория" на Лесбос са настанени над 13 хиляди души, много от тях майки с деца, при капацитет на лагера за около 3 хиляди. Безредиците са ежедневие, коментират жители на острова.


Кметовете на Егейските острови алармират, че положението е "трагично", настояват за незабавни мерки и за съпричастност от Европейския съюз.

 

Гръцките медии припомнят, че Атина съгласува мигрантската си политика със София при среща на министър Комуцакос с българския премиер Бойко Борисов. Цитират изказване на премиера: "Оценяваме високо усилията ви за справяне с това голямо предизвикателство".

 

"Турция просто остави без охрана морската граница, за да окаже натиск към Брюксел", коментират гръцките медии.

Коментари

Новини Варна