IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
19:33 | 21 септември 2019
Обновен: 19:36 | 22 април 2024

Протести в Казахстан, десетки се озоваха в ареста

Недоволството е заради китайското влияние в страната

По материала работи: Пламен Янков
Протести в Казахстан, десетки се озоваха в ареста

Полицията в Казахстан задържа десетки участници в най-новата вълна от протести срещу китайското влияние в страната, състояли се в двата най-големи казахстански града днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Съседен Китай е един от най-големите казахстански инвеститори и търговски партньори, а план за преместването на няколко китайски завода в бившата съветска република се сблъсква с общественото недоволство.

 

Властите задържаха 57 души и може да повдигнат обвинение срещу тях, съобщи вътрешното министерство.


Арестите са станали в Алмати и столицата Нур Султан, съобщават репортери на Ройтерс.

 

От видеоматериали, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че участниците не са много, около неколкостотин, а полицията значително ги надвишава по брой, допълва Асошиейтед прес.


Арестите изглеждат безразборни. На видеото се вижда, че полицията задържа майка с три деца, докато си пробива път към магазин. Най-малко 50 души са арестувани преди днешния протест, тъй като правителството се стреми да потуши недоволството.

 

Протестите са организирани от партията "Демократичен избор на Казахстан", която е забранена като екстремистка.

 

Лидерът й, избягалият олигарх Мухтар Аблязов, живее във Франция и е издирван от Казахстан, Русия и Украйна заради предполагаемо присвояване 5 милиарда долара.

 

Аблязов е критик на първия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през март, след като управлява богатата на петрол страна близо 30 години. Назарбаев обаче има все още значителни правомощия като шеф на съвета за сигурност и ръководител на управляващата партия "Нур Отан" .

 

В казахстанската столица е арестуван човек с плакати "Да не допускаме китайското нашествие" и "Старецът е врагът", насочен срещу Назарбаев. Няколко души скандираха "Свобода за политическите затворници".


Протестиращи се опитаха да избягат, като счупят прозорци на полицейски автобуси.

 

Китай е голям инвеститор в казахстанския енергиен сектор и купува петрол и газ от предимно мюсюлманската страна с население 18 милиона души. Критици обаче обвиняват китайските компании, както и западните, че не наемат много местни хора и им плащат по-малко, отколкото на чужденците. 

Коментари

Новини Варна