IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
14:10 | 21 септември 2019
Обновен: 17:35 | 11 април 2024

САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Може да има и допълнителни действия, заяви Марк Еспър

По материала работи: Пламен Янков
САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Съединените щати ще изпратят допълнителни военни сили и оборудване в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Така те ще подсилят сигурността им, като поне засега президентът Доналд Тръмп е взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран в отговор на атаката срещу саудитската петролна индустрия, съобщи Асошиейтед прес.


Американският министър на отбраната Марк Еспър каза, че това е само първата стъпка и не изключи допълнителни действия в хода на събитията. Той заяви, че решението за допълнителни военни сили е в отговор на молби от Саудитска Арабия и ОАЕ за помощ за усилване на противовъздушната и ракетната им отбрана, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Според американски официални представители броят на военните, които ще изпрати Вашингтон, ще бъде няколкостотин. Сред въоръжението, което ще бъде разгърнато в Близкия изток, най-вероятно ще има зенитно-ракетни системи Пейтриът и евентуално усъвършенствани радари.


Съобщението на Пентагона отговаря на по-ранните коментари на президента Тръмп днес, който заяви по време на среща с австралийския премиер Скот Морисън във Вашингтон, че сдържаността "показва далеч по-голяма сила", отколкото започването на военни удари, и че той би желал да избегне всеобхватна война с Иран.


С решението си срещу незабавен американски удар Тръмп за втори път през последните месеци се отдръпва от мащабна военна операция срещу Иран, която мнозина в Пентагона и други съветници се опасяват, че ще постави началото на нова близкоизточна война. През юни, след като Иран свали американски разузнавателен дрон, Тръмп първоначално одобри ответен военен удар, а след това внезапно го отмени, защото, както каза той, при него биха загинали десетки иранци.


Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките срещу саудитски петролни съоръжения с дронове на 14 септември. Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, докато Иран отрича да има участие.


По-рано в петък президентът Тръмп обяви санкции срещу иранската централна банка и суверенния фонд на страната.


Четете още: САЩ и Китай приключиха подготвителните разговори за новия кръг преговори

Коментари

Новини Варна