IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:36 | 22 септември 2019
Обновен: 11:18 | 17 април 2024

ЕС търси вариант как да се изработват стоки от преработена пластмаса

Предвижда се занапред пластмасовите изделия да бъдат създавани така, че да подлежат на преработка

По материала работи: Пламен Янков
ЕС търси вариант как да се изработват стоки от преработена пластмаса

Над 100 представители на обществения и частния сектор ще подкрепят днес целта до 2025 г. 10 милиона тона преработена пластмаса всяка година да се използват за производството на нови стоки в ЕС, съобщи Европейската комисия. 


Предвижда се занапред пластмасовите изделия да бъдат създавани така, че да подлежат на преработка. Очаква се увеличаване на събирането на пластмасовите отпадъци и на изследванията за повторната им употреба. Обсъжда се въвеждането на възможност за следене на движението на пластмасови отпадъци в ЕС.


Възможностите за преработка на пластмасови отпадъци в ЕС все още не са изцяло оползотворени, особено в сравнение с други суровини, като хартия, стъкло или метал. От събираните всяка година в Европа 27 милиона тона пластмасови отпадъци по-малко от една трета достига заводите за преработка. През 2016 г. в ЕС са продадени по-малко от 4 милиона тона преработени пластмаси, което е едва 8 процента от техния пазар, се отбелязва в съобщението. 


Investor.bg


Четете още: Икономическият национализъм направи Източна Европа по-издръжлива
 

Коментари

Новини Варна