IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Свят
14:24 | 23 септември 2019
Обновен: 20:10 | 9 април 2024

Хапче за отслабване погубило хиляди души

Започва знаков съдебен процес във Франция

По материала работи: Пламен Янков
Хапче за отслабване погубило хиляди души

Във Франция започва знаков съдебен процес за един от най-големите скандали в здравеопазването - хапче за отслабване, довело до смъртта на 2000 души и нанесло вреди за цял живот на много други. 
 

Процесът за убийство и измама ще се опита да повдигне завесата около фармацевтичната индустрия. Една от най-големите частни лаборатории във Франция е обвинена в прикриване на смъртоносни странични ефекти на въпросното лекарство за отслабване, пише Bulgaria ON AIR.
 

То е продавано на диабетици с наднормено тегло, но често е предписвано на здрави жени като потискащо апетита. Данните показват, че около 5 милиона души са приемали лекарството между 1976 и 2009 година, въпреки факта, че се е подозирало, че причинява сърдечна и белодробна недостатъчност. 
 

Процесът ще се стреми да установи защо лекарството е било на пазара толкова дълго време. Очаква се той да продължи шест месеца и да бъде едно то най-големите дела в Пaриж от десетилетия.


Четете още: Старите дизели изчезват от белгийските пътища

Коментари

Новини Варна