IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
21:59 | 23 септември 2019
Обновен: 01:49 | 2 март 2024

Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?

Според закона "климатичните мигранти" не съществуват

По материала работи: Юлиян Атанасов
Заради климатичните промени – 1,5 млрд. мигранти. Къде ще отидат?

Колкото по-горещо ставало времето в Хондурас, толкова по-големи били щетите върху зърнените култури. Когато Гилберто Исаяс вече не можел да произвежда достатъчно реколта, за да изхранва семейството си, той решил да мигрира.Когато в цялата тази история се намесила и мафията, която посегнала на 11-годишният му син, Исаяс взел категорично решение. Опаковал вещите си, сложил раницата на гърба и тръгнал към границата с Тексас.

 

Вървял близо 2000 мили. Някъде бил чул, че САЩ предлагали убежище за хора като него.Но през март Гилберто и семейството му са задържани, докато се опитват да влязат в Америка. Сега те чакат решението на съда – дали да им даде подслон, заради заплахата от мафията в Хондурас или да ги депортира обратно.И тъй като никой не дава убежище заради промяна в климата, тази причина не е включена като причина в документите за техния случай. Ала именно климатичните промени изиграват основна роля във взимането на решението семейството да напусне Хондурас.

 

Американското министерство на отбраната нарича климатичните промени "множител на заплахите".  Те изострят бедността, причиняват конфликти, засилват нестабилността. Според нови изследвания на Станфордския университет, икономическата разлика между най-богатите и най-бедните страни е с 25 процента по-голяма, отколкото би била без климатичните промени. А по данни на Международната организация по миграцията, между 25 милиона и 1,5 милиарда души ще трябва да напуснат домовете си до 2050 година заради промяна в климата. По-малките и бедни страни допринасят за климатичните промени най-малко, но те ще са първите, които ще са принудени да мигрират.

 

Но по международния закон, „климатичните мигранти“ не съществуват. Според ООН „бежанец“ е човек, който преминава международна граница поради „обоснован страх да бъде преследван поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена държава, социална група или политическо мнение“. В повечето случаи това се тълкува като политическа репресия и не включва потънали домове или изсечени и горящи джунгли.Повече от 150 страни се опитват да решат този проблем. През 2015 година бе прието Парижкото споразумение, което обърна внимание на изселването в следствие на климатичните промени. През 2017 г. Нова Зеландия обяви, че може да създаде нов вид виза за хората, разселени от Тихия океан. САЩ обаче не е една от страните, които се интересуват от човешкото лице на промените в климата. Въпреки това, хората продължават да се опитват да влязат в Америка, търсейки безопасност и работа.

 

dnes.bg

 

Четете още: Грета Тунберг към ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

 

Коментари

Новини Варна