IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:43 | 24 септември 2019
Обновен: 17:39 | 15 април 2024

Заради Русия: САЩ пращат още 1000 войници в Полша

Доналд Тръмп и Анджей Дуда подписаха споразумение

По материала работи: Пламен Янков
Заради Русия: САЩ пращат още 1000 войници в Полша

Американският президент Доналд Тръмп подписа в Ню Йорк споразумение за сътрудничество в отбраната с полския президент Анджей Дуда, което би трябвало да доведе до разполагането на още войници на САЩ в Полша, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА и dnes.bg.

 

Военният капацитет на САЩ в Полша, който в момента е около 4500 войници на ротационен принцип, "се очаква да нарасне с приблизително още 1000 души американски военен персонал в краткосрочен план", беше посочено в декларацията.

 

Според нея двете страни са определили шест места, където ще бъде засилено военното присъствие, и ще обсъдят подходящо място за бронирана бригада.

 

Декларацията трябваше да бъде подписана в началото на септември във Варшава, но Тръмп отмени своето посещение заради урагана Дориан. През юни Тръмп обеща на Дуда да разположи 1000 американски военни в Полша - стъпка, която Варшава иска за възпиране на евентуална агресия от Русия.


Тръмп похвали своите "прекрасни отношения" с Полша и заяви, че скоро ще посети страната.
Той също така каза на Дуда, че очаква да обяви в близките седмици включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване, заяви Белият дом. 

Коментари

Новини Варна