IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
17:07 | 10 октомври 2019
Обновен: 20:12 | 22 април 2024

След вот на недоверие: Румънското правителство падна

С 238 гласа, при необходими 233

По материала работи: Пламен Янков
След вот на недоверие: Румънското правителство падна

Правителството в Румъния падна след вот на недоверие. Депутатите свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила с 238 гласа, при необходими 233, пише Дарик. Вотът на недоверие беше поискан от опозицията заради подкопаване върховенството на закона и авторитета на държавните институции с партийни назначения на неспособни и корумпирани кадри.

 

През август правителството загуби парламентарното си мнозинство, след като по-малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите напусна коалицията заради политически различия.

 

Правителството на Румъния се разпуска  седмици преди президентските избори и на фона на спорове около номинацията на Букурещ за еврокомисар.

 

Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика парламентарно представените партии на разговори за сформиране на коалиция. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори.

Коментари

Новини Варна