IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
09:45 | 15 октомври 2019
Обновен: 07:18 | 16 април 2024

Българи в Япония: Най-големият стрес бе земетресението!

Разказ от първо лице за срещата с тайфуна Хагибис

По материала работи: Пламен Янков
Българи в Япония: Най-големият стрес бе земетресението!

Седемдесет станаха жертвите на тайфуна Хагибис, който се разрази над Япония в събота, сочат нови данни, съобщени днес от обществената телевизия Ен Ейч Кей и цитирани от Франс прес и БТА.


15 души са в неизвестност. 100 000 спасители издирват оцелели в наводнените зони и районите със смъртоносни свлачища, добавя АФП

 

Българите Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, преживели природното бедствие в Токио, разказват за случилото се от първо лице.

 

"Още от предишната вечер щандовете в магазините останаха почти празни. В събота по улиците се мяркаха много малко хора. Валеше през целия ден като на моменти вятърът беше много силен. Знаехме, че пикът ще бъде между 21 и 22 часа. И голямата изненада дойде към 18.40, когато хотелът сериозно се разклати. Казахме си, че щом най-силната част тепърва предстои, то съдейки по случващото се, ще е доста страшно.

 

Оказа се, че е имало земетресение, 5,7 по Рихтер. Та в очакване на тайфуна преживяхме и земетресение. След 21 часа бурята ни връхлетя, нищо не се виждаше от дъжда. Силният вятър продължи около 40 минути, след което нещата се успокоиха и продължи да вали. Цяла нощ се чуваха сирени. На сутринта грееше ярко слънце. Всъщност най-големият стрес за нас лично беше по време на земетресението.", описва ситуацията Здравко Григоров за Dnes.bg.

 

Здравко  и Ангел са известни с проектите си  Sofia Biting Docs,  "Цветята на Корана", проследяващ филми от Близкия Изток и Северна Африка, "Северно сияние", събиращ историите на Скандинавия и Прибалтика, както и "Сатори в утрото на есента" представящ киното на Далечния Изток.

 

След всеки фестивал, който организират, двамата пътуват из различни дестинации, като този път имат "късмета" да видят силата на Хагибис.

Коментари

Новини Варна