IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:09 | 15 октомври 2019
Обновен: 17:00 | 12 март 2024

Полякът-убиец в Чикаго бил влюбен в една от жертвите си

Имал е спречквания със съседите си, смятат живущи в комплекса

По материала работи: Пламен Янков
Полякът-убиец в Чикаго бил влюбен в една от жертвите си

След жестокото убийство на петима души в жилищен блок в Чикаго, трима от които българи, стана ясно, че убиецът - поляк е бил влюбен в една от жертвите си. Мъжът бе арестуван за случилото се, след което и си признава вината.

 

Властите в Чикаго вече са повдигнали обвинения на 66-годишния Криштоф Марек за петорното убийство през уикенда, предаде БНР, цитирано от dnes.bg.

 

Убитата двойка българи били женени от една година. Ивайло Попов и Цветанка Костадинова пристигат в САЩ по различно време. Той бил там от около 20 години  и има американско гражданство. Съпругата му го последвала преди две години от Любов.

 

Двамата имат предишни бракове и съответно по син и дъщеря от тях, пише "24 часа". Жената била и млада баба, има две внучета в България.


Искра Попова е третата жертва. Тя е майка на застреляния Ивайло. Живеела е от години в Чикаго с американския си партньор Дейвид, който е също една от жертвите. Четиримата вечеряли, когато убиецът нахлул и стрелял. Трагедията се случила в събота привечер в апартамента на семейството.

 

Ивайло работел в сервиз за смяна на автомобилни стъкла. Цветанка преподавала от година в българската детска градина в американския град, грижела се за най-малките, а те я обожавали, съобщава BG-Voice.

 

Жертвите стават пет с 53-годишната Йоланда Топоска - сънародничка на нападателя, която съще бе разстреляна.
Трагедията става след като полякът влязъл през открехната врата при българите и започнал дастреля. След това убиецът се качил на третия етаж, където ликвидирал и полякинята Йоланда Топоска. Съседи смятат, че той е имал любовни чувства към нея.

 

Преди време, докато бил домоуправител на комплекса, се случвало нарочно да й спира тока. Малко след като полицията дошла на адреса, нападателят се приближил с вдигнати ръце. По-късно убиецът завел униформените до дома си, където показал пистолета си, който бил оставил на масата в хола. Полякът е арестуван.

 

Криштоф Марек е извършил убийствата със законно притежаван пистолет. Съседите му го описват като конфликтен човек, не можещ да контролира яда си. Като вероятна причина за постъпката му e финансов натиск, на който може би е бил подложен в последните дни, тъй като е имал сериозни проблеми с парите и опасност да изгуби жилището си. Бил е отстранен и от ръководството на жилищната асоциация в блока, където е живеел. Планирано е Марек да се яви в съда тази нощ българско време или във вторник.

 

.Два месеца преди полякът да разстреля жертвите си, полицията се отзовала на скандал в жилищния комплекс, където станали убийствата. Нападателят атакувал сина на една от жертвите си. Полякът, който е фалирал строителен работник, ударил в лицето сина на Йоланда Топоска на 3 август. 20-годишното момче било в дома на майка си, когато тя била застреляна.

 

Регистрите на полицията показват, че мъжът, обвинен в убийствата, няма криминално досие. Затворен, саможив, не обичал да говори - така описал убиеца 21-годишният син на Ивайло, който също живеел в Чикаго.

 

Алекс Плочиенник, механик, който живее на две врати от заподозрения, определя съседа си като "нестабилен". Той призна, че стрелецът ималпроблеми с някои от наемателите в сградата, включително трима от жертвите в съботното нападение. през септември полякът обявил фалит и дори бил съден от банка за дълг в размер на 18 000 долара.

 

"Няма мотив, който може да бъде известен като възможна причина за това убийство. Стрелбата е била изключително изненадваща, за жертвите.

 

От полицията беше категорично заявенио, че не е имало предишен контакт между тях и стрелеца. Жалби от страна на жертвите към нападателя не е имало, те не са имали никакъв досег - човешки, административен или какъвто и да било", каза Иван Анчев - главен консул на България в Чикаго. От консулството обявиха, бе ще съдействат на близките на семейството.

Коментари

Новини Варна