IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
11:24 | 15 октомври 2019
Обновен: 20:18 | 22 април 2024

Заподозряха Русия, че финансира Грета Тунберг

Евродепутат подозира Москва, че организира екопротестите

По материала работи: Пламен Янков
Заподозряха Русия, че финансира Грета Тунберг

Германският евродепутат Йорг Мойтен призова Европейската комисия да се заеме с въпроса за финансиране на екоактивистите в Европа. Неговите подозрения са, че Русия може би е замесена в организирането на климатичните движения, съобщи RT, цитирана от dnes.bg.

 

Мойтен подчерта, че влиянието на тези протести върху политиката се отразява негативно на развитието на икономиката в цяла Европа. Затова евродепутатът иска да се изясни дали те са част от руската хибридна заплаха.

 

„Тези кампании /например „Петъци за бъдещето“, акциите на „Грийнпийс“, цивилните спасителни съдове в Средиземно море/ са професионално организирани и имат сериозна финансова подкрепа... Може ли Еврокомисията да изключи вероятността тези кампании да се финансират и контролират от Русия“, цитира руското издание думите на евродепутат.


На 1 октомври стана известно, че 24-годишният депутат в руската Държавна дума от Либерално-демократическата партия Василий Власов е изпратил в посолството на Швеция в Москва писмо до 16-годишната екоактивистка Грета Тунбург с покана да говори пред долната камара на руския парламент. Политикът е изразил възхищението си от силата на волята и енергията на Тунберг и е подчертал, че екологичните проблеми вълнуват и руските младежи. По-късно обаче от Държавната дума обявиха, че един депутат не може да вземе подобни решения, а те трябва да бъдат обсъдени на съвет на Държавната дума.

 

На 23 септември Тунберг произнесе емоционалната реч на срещата на върха на ООН, посветена на борбата с промените в климата. Тя обвини държавните лидери в бездействие и че детството й е откраднато. По думите й цели екосистеми измират, а при подобно отношение към сериозните проблеми  нейното поколение ще трябва да ги решава. Тя е създател на глобалното движение на ученици и студенти „Петъци за бъдещето“ за борба с глобалното затопляне, припомня Лента.ру.

Коментари

Новини Варна