IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:49 | 16 октомври 2019
Обновен: 20:19 | 22 април 2024

Китай се възмути от подкрепата на US конгресмени за Хонконг

Американците желаят въвеждането на санкции

По материала работи: Пламен Янков
Китай се възмути от подкрепата на US конгресмени за Хонконг

Китай изрази силно възмущение и заяви, че е категорично против приети от Камарата на представителите в американския Конгрес законопроекти в подкрепа на протестиращите в Хонконг, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

 

Един от трите одобрени законопроекта осъжда намесата на Китай във вътрешните работи на Хонконг и изисква налагане на санкции срещу китайски представители, "отговорни за подкопаване на основните свободи" в града. Вторият предвижда американският държавен секретар да извършва годишен преглед за установяване дали Хонконг е достатъчно автономен по отношение на Пекин да поддържа специален икономически и търговски статут, а третият гарантира, че срещу протестиращите не се използват американски оръжия.

 

Хонконгското правителство също изрази съжаление във връзка с приемането на законопроекта и подчерта, че чуждестранни законодателни органи не трябва да се месят под каквато и да било форма във вътрешните работи на Хонконг, пише БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Изявлението бе направено преди годишното обръщение на хонконгския главен администратор Кари Лам, в което се очаква тя да изложи политиките си.

 

Полуавтономната китайска територия от месеци е разтърсвана от масови продемократични протести. Десетки хиляди хора се включиха в понеделник в демонстрация в подкрепа на законопроектите, които предстои да бъде гласувани и в американския Сенат.

 

Законопроектите изострят допълнително отношенията между Китай и САЩ в момент, когато двете страни преговарят за прекратяване на продължаващата вече година търговска война помежду им.

Коментари

Новини Варна