IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:18 | 18 октомври 2019
Обновен: 12:31 | 15 април 2024

Калифорния въвежда система за ранно предупреждение за трусове

Жителите ще бъдат известявани по телефоните си

По материала работи: Пламен Янков
Калифорния въвежда система за ранно предупреждение за трусове

Калифорния лансира първата в страната система за ранно предупреждение за земетресение, която открива сеизмични вълни и предупреждава жителите чрез приложение за мобилни телефони, преди Земята да е започнала да се тресе, предаде Ройтерс.


Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който призова жителите на щата да свалят приложението MyShake на годишнината от опустошителното земетресение в Лома Приета на 17 октомври 1989 г., увери, че системата е по-усъвършенствана в сравнение с използваните в Мексико и Япония, пише БТА, цитирана от dnes.bg.

 

"Цената на достъпа до живота се отъждествява с подготовката", каза той на пресконференция в Окланд, хвърляйки поглед към новия мост, който замени срутения при земетресението в Лома Приета, отнело живота на над 60 души в района на залива на Сан Франциско.

 

Системата, която ползва стотици сеизмични сензори, за да открие сеизмични Р-вълни, може да осигури на жителите 20 секунди, преди да започне земетресението. Това време може да се използва, за да се изключат газови инсталации или да се отворят вратите на асансьори.

 

Сеизмичните Р-вълни, които минават през вътрешността на Земята, идват преди повърхностните вълни и са с по-голяма честота по време на труса. Редица животни могат да почувстват Р-вълните, отбелязаха от Американското геоложко дружество.

Коментари

Новини Варна