IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:39 | 18 октомври 2019
Обновен: 15:41 | 17 април 2024

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

По материала работи: Пламен Янков
Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Европейските лидери отказаха започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания като не успяха дори да се разберат за текст в заключенията от срещата си в Брюксел, пише dnes.bg.

 

След близо пет часа разговори те се разотидоха към 4 часа сутринта българско време. Премиерът на Финландия Анти Рине съобщи, че една държава е била изцяло против, две са искали само Северна Македония да получи покана за преговори, а всички останали са били и за двете кандидатки. Той добави, че лидерите ще се върнат към поканите днес, когато срещата на върха продължава.


По-рано холандския премиер Марк Рюте заяви, че страната му е категорично срещу преговори с Тирана заради съмнения за спазването на върховенството на закона и разделението на властите. На подобно мнение е и Дания.


Френският президент Еманюел Макрон обяви още в сряда, че първо трябва да се промени процедурата за прием на нови членове, преди да се канят кандидати.

 

Затова пък лидерите на ЕС заклеймиха военната операция, започната от президента Реджеп Ердоган в северна Сирия и поискаха той незабавно да си изтегли войските. Според тях турските действия “предизвикват неприемливо човешко страдание, подкопават резултатите от битката срещу “Ислямска държава” и застрашават тежко европейската сигурност”. Решението им дойде часове, след като американският вицепрезидент Майк Спенс договори 5-дневно примирие с Ердоган, за да се даде възможност на сирийските кюрди да се изтеглят от района на бойните действия.

 

Днес срещата на върха продължава с обсъждане на бюджета на ЕС за 2021-2027 г и на европейската политика за борба с промените в климата.

Коментари

Новини Варна