IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:38 | 19 октомври 2019
Обновен: 11:38 | 17 април 2024

Британският парламент заседава за сделката при Brexit

Премиерът ще се изправи пред дълбоко разделена камара

По материала работи: Пламен Янков
Британският парламент заседава за сделката при Brexit

Британският парламент ще има днес извънредно заседание, за да обсъди и гласува новото споразумение с ЕС за Brexit, постигнато от премиера Борис Джонсън по-рано през седмицата, пише dnes.bg. Камарата на общините ще се събере в събота за пръв път след прецедента от 3 април 1982 г. във връзка с Фолклендската криза.
 

Премиерът, чиято Консервативна партия няма парламентарно мнозинство, ще се изправи пред дълбоко разделена камара, в която неговите опоненти ще се опитат да наложат отлагане на Brexit-а или нов референдум, а северноирландските му съюзници обещават да гласуват против сделката. Останалите варианти включват оставка на правителството така, че други политици да поемат преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Агенцията излага основните факти и варианти за развитието на събитията.

 

Заседанието на Камарата започва в 8,30 ч. по Гринуич (11,30 ч. бълг. вр.) с изявление на премиера Борис Джонсън пред депутатите. Предвидено е дебатите да траят 90 минути, като няма ограничение за удължаването им, последвани от гласуване. Заключителният вот ще покрие една част от критериите за ратификация на сделката.

 

След това депутатите трябва да приемат закон, който да приключи процедурата. Премиерът се нуждае от най-малко 318 гласа, за да гарантира победата в 650-местния парламент. Това число е по-малко от простото мнозинство от 326 гласа, защото седмината избрани депутати от северноирландската партия "Шин Фейн" бойкотират заседанията по принцип, четиримата членове на ръководството не гласуват, а четиримата преброители на гласове не влизат в бройката (двама трябва да подкрепят и двама да са против сделката).

 

Управляващата Консервативна партия има 288 депутати, преобладаващата част от които ще подкрепят премиера. Но има и група от "бунтовници" с твърдо ядро от 28 човека, около което може да се съберат още петдесетина, но които едва ли ще гласуват в блок.

 

От северноирландската Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която има официално споразумение с консерваторите за подкрепа, са заявили, че нейните десетима членове на камарата ще гласуват против. Решението на ДЮП може да повлияе на някои консервативни депутати.

 

Опозиционната Лейбъристка партия има 244 представители в парламента. Нейният лидер Джереми Корбин е заявил, че те няма да подкрепят сделката. Но сред лейбъристите има малка група, която в предишни гласувания е подкрепяла сделката на експремиера Тереза Мей. Друга по-голяма група от двайсетина лейбъристки "бунтовници", привърженици на излизането от ЕС със сделка, може също да подкрепят Джонсън.

 

Преобладаващата част от депутатите от останалите партии вероятно ще гласуват против. Това са 35-има членове на Шотландската национална партия, 19-те либералдемократи и представителите на малки партии и независими депутати. Шотландците и либералдемократите са се обявили против споразумението, а някои независими вероятно ще го подкрепят.

 

В хода на дебатите е възможно да бъдат внесени предложения за промени в текста на споразумението. Една група от тях би включвала промени с цел гласуване "за", а също с цел пълно отменяне на Брекзита. Друга група би поискала отлагане на Brexit-а, за да бъдат произведени нови избори в Обединеното кралство.

 

Освен това група лейбъристи може да поискат след одобряването на споразумението то да бъде подложено на референдум.


Ако Камарата на общините отхвърли споразумението за Brexit-а, премиерът ще бъда длъжен по силата на закон да поиска от Брюксел отлагане на датата за напускане до 31 януари догодина. Джонсън е казвал, че ще се подчини на този закон, както и че Великобритания при всички положения ще напусне ЕС на 31 октомври. Той обаче не е казвал как възнамерява да съчетае тези два противоречащи си хода, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Новини Варна