IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
17:16 | 19 октомври 2019
Обновен: 02:03 | 2 март 2024

В Мадагаскар: Там, където електричеството е лукс

Годишно се произвеждат 417 мегавата за цялата страна

По материала работи: Пламен Янков
В Мадагаскар: Там, където електричеството е лукс

дна забравена лоена свещ и за няколко минути Раймон Ракотондрасоа загубил всичко, а къщата му била опустошена от пожар. Лишени от електричество, малгашите (основното население на Мадагаскар - бел.ред.) все още използват петролни лампи или свещи за осветление, излагайки на риск живота си, информира Франс прес, цитирана от dnes.bg.

 

Това се случило през август. "Оставих запалена свещ на нощното шкафче, тя падна и изгори всичките ми дрехи, след това огънят се разпространи на целия първи етаж" на глинена къща със сламен покрив, спомня си този пенсиониран строителен работник.

 

"Ако това се беше случило, докато спя, можех да изгубя живота си там", въздиша 70-годишният Раймон Ракотондрасоа.

 

И той като останалите жители на село Амбохимасиндрай, на 20 километра северно от столицата Антананариво, чака от 19 години къщата му да бъде електрифицирана.

 

В Мадагаскар, много беден остров в Индийския океан, "сегашната ситуация с достъпа до електричество е катастрофална", признава генералният директор в министерство на енергетиката Андри Рамаросон.

 

Очаквайки положителен отговор от най-голямата държавна електрическа компания - Жирама (Jirama) , жителите използват подръчни средства за осветление.

 

Друга жителка на селото, Луиз Расоахелиниво, шивачка на 70 години, предпочита да използва петролните лампи, защото са по-икономични. "Харча по две свещи на ден, а с петрола един литър ми стига за месец".

 

Една свещ струва между 6 и 12 евроцента спрямо 50 евроцента за литър петрол в страна, в която две трети от населението живее с по-малко от 1,8 евро на ден.

 

"Жирама е оператор, така че се ръководи от разходи и загуби и, според него, да се инвестира в това малко село би било загуба", обяснява Андри Рамаросон.

 

Мадагаскар произвежда годишно 417 мегавата електричество за цялата територия на страната, а за 73 процента от тях се използва гориво. "Това е производство, което струва скъпо", подчертава генералният директор на компанията.

 

 

Решение би било да се построи ВЕЦ, като се има предвид, че сега действащите са от времето на френската колонизация. Това обаче е дълъг и скъпоструващ проект , между "три и четири години" проучвания и и между "три и седем" години за строителството, отбелязва Рамарасон.

 

Той добавя, че тъй като мандатът на президента на страната е пет години, никой ръководител не е иска да инвестира в строителство, тъй като има риск да не успее да открие официално завършените обекти.

 

Мадагаскар се сблъсква и с проблема с електроразпределението. Страната разполага в момента с 400 километра мрежи с високо напрежение и 1000 километра със средно напрежение. Една мрежова сисатема, която изобщо не била развивана през последните поне 40 години.

 

За да разреши проблема, министерство на енергетиката обеща да "построи през следващите пет години поне 1000 километра електпропроводи, по които да минава от 15 до 50 процента от електрозахранването на страната".

 

Финансирането обаче тепърва трябва да бъде намерено. Жирама е натрупала дългове към доставчиците, които според Световната банка са на стойност 400 милиона евро и е отчела загуба от близо 75 милиона евро.

Коментари

Новини Варна