IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
16:21 | 22 октомври 2019
Обновен: 16:23 | 15 април 2024

Асад: Ердоган иска да присвои част от сирийската земя!

Сирийският президент посети фронтовата линия

По материала работи: Слав Велев
Асад: Ердоган иска да присвои част от сирийската земя!

Сирийският президент Башар Асад заяви днес при неочаквано посещение в провинция Идлиб, че битката, която сирийската армия води срещу джихадистите и бунтовниците там, е за да се сложи край на войната, разкъсваща Сирия от 2011 г., предаде Франс прес.

 

Сирийският президент пристигна на фронотвата линия в провинция Идлиб за среща с военнослужещите, съобщи агенция САНА, цитирана от ТАСС.

 

На сайта на сирийската агенция е качена снимка на Асад, който общува с войниците в селището Ал Хабит, където е разположен един от гарнизоните на сирийската армия.

 

"Ние винаги сме казвали и пак казваме, че битката за Идлиб е основата за прекратяването на хаоса и за унищожаване на тероризма на цялата сирийска територия", заяви Асад, цитиран от президентската пресслужба.

 

По думите му решението да се изпрати сирийската армия към Североизточна Сирия след началото на турската военна операция, не е било политическо решение, а конситуционен и национален дълг. "Когато се сблъскваме с агресия, всички сирийци са длъжни да застанат рамо до рамо. За съжаление, това не беше така в първите години на овйната и агресията срещу Сирия", допълни Асад.

 

Той подчерта, че "за Сирия е еднакво важно всяко късче от нейната земя, и затова първостепенно значение има развитието на военната ситуация. "Ние сме казвали и продължаваме да казваме, че битката в Идлиб има решаващо значение и ще постави карй на анархията и тероризма във всички части на Сирия", каза Асад, обръщайки се към военнослужещите. Той обвини Турция в експанзионистки замисли по отношение на северните райони на страната.

 

"Президентът на Турция открадна от Сирия петрола и житото й, изнесе заводите от Алепо, а сега Ердоган иска да присвои част от сирийската земя с природните й богатства", цитира думите му САНА.

 

Според САНА сирийската армия продължава да установява контрол на селищата в североизточната провинция Хасака на подстъпите към град Тал Тамер и разширява позициите си по трасето Хасака-Алепо.

 

Посещението на Асад е на фона на предстоящата днес среща между президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин в Сочи, които ще обсъждат ситуацията в Северна Сирия в контекста на турската военна операция, пише БТА. Освен това се очаква на срещата да бъде засегнат въпросът за зоната за деескалация в Идлиб.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна