IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:19 | 22 октомври 2019
Обновен: 20:28 | 22 април 2024

Еднополовите бракове вече са легални в Северна Ирландия

Лондон разреши и абортите в страната

По материала работи: Слав Велев
Еднополовите бракове вече са легални в Северна Ирландия

Британският парламент либерализира абортите и узакони еднополовите бракове в Северна Ирландия. Решението беше взето от парламента в Лондон, който взема решения по текущите въпроси в британската провинция, тъй като местната изпълнителна власт е парализирана, предаде Франс прес.

 

За разлика от останала част на Обединеното кралство, където абортите са разрешени от 1967 г., в Северна Ирландия досега те бяха незаконни с изключение на случаите, когато бременността застрашава живота на майката, пише БТА.

 

Същото беше положението с браковете между двама души от един и същи пол, които досега бяха законни навсякъде другаде в страната освен в Северна Ирландия.

 

Северна Ирландия е без изпълнителна власт от януари 2017 г. в резултат на политическо-финансов скандал и институциите й понастоящем не функционират.

 

Използвайки този политически застой, депутатите в Уестминстър гласуваха през юли поправки правото на аборт и на еднополови бракове да бъде узаконено и в Северна Ирландия, ако в срок до 21 октомври там не бъде съставено местно правителство.

 

Одобрените промени влязоха в сила в Белфаст в полунощ (23 ч. по Гринуич).

 

Първите еднополови бракове се очакват най-късно в седмицата, през която се празнува Свети Валентин догодина, каза британският държавен секретар, отговарящ за Северна Ирландия, Джулиан Смит.

 

Доживяхме деня, когато казваме сбогом на потисническите закони за абортите, които контролираха телата ни и ни отказваха правото на избор, написа в Туитър Гроня Тегърт, ръководителката на кампании на организацията "Амнести интернешънъл" в Северна Ирландия.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна