IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:55 | 22 октомври 2019
Обновен: 14:26 | 7 април 2024

Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Ситуацията е доста сложна, отбелязва той

По материала работи: Борис Проданов
Туск: Отлагането на Брекзит зависи от решението на британските депутати

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент, че се консултира с евролидерите как да отговорят на молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит, пише "Гардиън", цитиран от news.bg.

 

Споразумението с Великобритания е на базата на договореното с бившия премиер Тереза Мей, обяви Туск, но добави, че промените се отнасят за протокола за Северна Ирландия и Ирландия.
 

Решението на премиера Борис Джонсън да приеме митнически проверки навлизане в Северна Ирландия ни позволява да избегнем гранични проверки между Ирландия и Северна Ирландия, гарантира целостта на единния пазар, обясни той.

 

"Ревизираното споразумение е възможно и приемливо за ЕС, защото: първо, има подкрепата на Ирландия; второ, има подкрепата на Европейската комисия, като се гарантира, че всички наши задачи на преговорите са изпълнени и трето, защото избягва хаотичен Брекзит без сделка", продължи той.

 

"Ситуацията е доста сложна след събитията през уикенда във Великобритания и британската молба за отлагане на Брекзит. Консултирам се с лидерите как да реагираме и ще решим през следващите дни. Очевидно е, че резултатът от тези консултации много ще зависи от това, което реши британският парламент или това, което не успее да реши. Трябва да бъдем готови за всеки сценарий", отбеляза Туск.
 

"Но едно нещо трябва да бъде ясно, както казах на премиера Джонсън в събота, Брекзит без сделка никога няма да бъде наше решение", категоричен председателят на Европейския съвет.

 

Коментари

Новини Варна