IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:05 | 12 ноември 2019
Обновен: 19:58 | 28 март 2024

Присадиха нов бял дроб на пушач на електронни цигари

Над 2000 американци са развили белодробни заболявания

По материала работи: Пламен Янков
Присадиха нов бял дроб на пушач на електронни цигари

Лекари в болница в Детройт са извършили двойна белодробна трансплантация на мъж, чийто орган е увреден от употребата на електронни цигари, предаде Асошиейтед прес.


От Хенри Форд Хелт Систъм не съобщават повече подробности около процедурата, освен че пациентът е пожелал да бъдат публикувани снимки и актуализирана информация като предупреждение за вредата от вейпинга.

 

Екипът от медицински експерти, извършил процедурата, вярва, че става въпрос за първата двойна белодробна трансплантация в света, извършена на пациент, чийто орган е непоправимо увреден от пушенето на електронни цигари, пише БТА и dnes.bg.

 

"Добре ще е, ако това е последният подобен случай и епидемията от сериозни белодробни травми бъде овладяна", казва д-р Дейвид Кристиани от Колежа по обществено здравеопазване "Т.Х.Чан" към Харвардския университет и Масачузетската многопрофилна болница в Бостън, който не е участвал в извършената в Детройт трансплантация.

 

От март над 2000 американци, много от които тийнейджъри и младежи, употребяващи електронни цигари, развиха белодробни заболявания. Смъртните случаи са най-малко 40, припомня агенцията.

Коментари

Новини Варна