IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
19:14 | 14 ноември 2019
Обновен: 21:37 | 2 март 2024

Русия прави хеликоптерна база в Северна Сирия

Това става след изтеглянето на САЩ

По материала работи: Пламен Янков
Русия прави хеликоптерна база в Северна Сирия

Русия пристъпи към създаване на хеликоптерна база на гражданско летище в североизточния сирийски град Камишли, съобщи Ройтерс, като се позова на телевизионният канал "Звезда" на руското министерство на отбраната.

 

Телевизията показа пристигането на място на руски бойни хеликоптери.

 

Новата база се отбранява от зенитноракетни системи "Панцир". В нея вече има три хеликоптера - два бойни Ми-35 и един военно-транспортен Ми-8, а предстои да пристигнат още.

 

Телевизия "Звезда" излъчи кадри, на които се вижда руска военна полиция да охранява базата, а също бронирани автомобили, екипи за наземно обслужване на хеликоптерите и метеорологична станция.


Според ТАСС, която също цитира военния канал, хеликоптерите са прехвърлени от руската база в Хмеймим.

 

"Това е първата група руски военни хеликоптери тук в Северна Сирия. Моментът е исторически. От днес нататък нашата авиационна група ще действа постоянно на летището в град Камишли", каза кореспондентът на "Звезда" Павел Ремнев.

 

Разполагането на руски хеликоптери става по-малко от месец след като американските сили, замеряни с картофи от местните жители, напуснаха района в резултат на внезапното решение на президента Доналд Тръмп за изтегляне от някои части на Сирия.

 

Руски военни хеликоптери извършват ежедневни въздушни патрули в Североизточна Сирия от седмица. Територията, в която се патрулира, постоянно се разширява и сега контролираната зона обхваща и провинция Хасака, граничеща с Турция и Ирак, посочва ТАСС, цитирана от БТА и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна