IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:16 | 15 ноември 2019
Обновен: 18:02 | 24 март 2024

Най-голямото сметище в Китай се напълни 25 г. по-рано

Страната е сред най-големите замърсители в света

По материала работи: Борис Проданов
Най-голямото сметище в Китай се напълни 25 г. по-рано

Дзянчуноу е най-голямото сметище в Китай. Заема площ като 100 футболни полета и е проектирано така, че да може да приема 2500 тона боклук дневно. Вместо това обаче на ден там отиват 10 000 тона боклук. Никое друго сметище не приема толкова много отпадъци.

 

Китай е един от най-големите замърсители в света и в продължение на години се бори с боклука, който 1,4 млрд. души население създават. Дзянчуноу е построено край град Сиан през 1994 г. и е трябвало да бъде активно до 2044 г. То служи да събира отпадъците на над 8 млн. души. Разположено е на 700 000 квадратни метра и е дългоко над 150 м, пише BBC.

 

Доскоро обаче Сиан е един от малкото градове в Китай, който разчитат единствено на сметище за да се отърват от боклука си. И така 25 години преди по план Дзянчуноу да достигне пълния си капацитет, то е вече препълнено.

 

Въпреки че управата на Сиан се бори с проблема и този месец отваря завод за преработка на боклука и още 4 трябва да заработят до догодина, те може би няма да успеят да се справят.

 

Китай има оромни проблеми с боклука, но се опитва да ограничи използването на сметища, а вместо това да се насочи към инсталациите за изгаряне на боклука. А на мястото на Дзянчуноу град Сиан иска да създаде "екологичен парк".

dnes.bg

Коментари

Новини Варна