IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:58 | 18 ноември 2019
Обновен: 05:31 | 10 април 2024

Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

Той се позовава на дълбоката икономическа и политическа криза в страната

По материала работи: Слав Велев
Ливан е потъващ кораб, предупреждава председателят на парламента

Ливан е като потъващ кораб, ако не се предприемат действия, коментира председателят на парламента Набих Бери, като се позовава на дълбоката икономическа и политическа криза в страната, съобщава "Ройтерс".

 

Бери, съюзник на мощната шиитска група "Хизбула" коментира, че усилията за създаване на ново правителство са "напълно замразени" и очакват развитие всеки момент.

 

Борейки се с голям държавен дълг и икономическа стагнация, Ливан затъна в големи политически проблеми, след като преди месец избухнаха протести срещу управляващия елит, което накара премиера Саад Харири да се оттегли на 29 октомври.

 

В неделя, банките, които бяха затворени от началото на протестите, обявиха временни мерки, включително седмичен таван от 1000 долара за теглене на пари и ограничаване на преводи в чужбина, за да покрият само спешните лични разходи.

 

По-късно в понеделник синдикатът на банковия персонал ще реши дали да отмени стачка, която държи банките затворени през последната седмица.

 

Усилията за сформиране на ново правителство, необходими за провеждането на спешни реформи, претърпяха неуспех през уикенда, когато бившият финансов министър Мохамед Сафади оттегли кандидатурата си за поста министър-председател.

 

 

Въоръжената групировка "Хизбула", подкрепена от Иран, заяви, че "политическите договорки" ще се проведат между "партиите и дори с лидерите на протестното движение", за да се състави ново правителство, без да дава допълнителни подробности.

 

Заместник-лидерът на "Хизбула" шейх Наим Касем в интервю за ирански медии, заяви, че програмата на новото правителство ще помогне да се успокоят улиците.

 

И "Хизбула", и Бери искат Харири за министър-председател.

 

Бери коментира, че все още се надява Харири да се съгласи да сформира новия кабинет, съобщава "Ал Джумхурия".

 

 

"Страната е като кораб, който потъва малко по малко. Ако не предприемем необходимите стъпки, тя ще потъне изцяло."

 

"Ан-Нахар" цитира Бери като приравняване положението на ливанския народ с това на пътниците от "Титаник", който потъва през 1912 г., след удар с айсберг.

 

Някои протестиращи отхвърлиха потенциалната номинация на Сафади, изтъкнат бизнесмен и бивш депутат от преобладаващия сунитски град Триполи, като заявиха, че той е част от политическия елит.

 

Премиерът на Ливан трябва да е мюсюлманин-сунит, според система за споделяне на властта.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна