IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:14 | 19 ноември 2019
Обновен: 21:40 | 15 март 2024

Пекин: Само ние можем да вземем решения за Хонконг

Властите искат протестиращите в университетски кампус да се предадат

По материала работи: Слав Велев
Пекин: Само ние можем да вземем решения за Хонконг

Китайският парламент е единствената институция, която може да взема тълкувателни решения по хонконгската конституция, заяви говорител на парламентарната комисия по юридически въпроси на Общокитайското събрание на народните представители, цитиран от Франс прес.

 

"Решението на Висшия съд на Хонконг отслабва сериозно управлението на главния администратор и на правителството на Специалния административен регион", според говорителя Цзан Тевей. Вчера Висшият съд отмени забраната за носене на маски по време на протестите, наложена миналия месец от хонконгските власти, обявявайки я за противоречаща на конституцията на града.

 

В отговор Цзан заяви, че само Общокитайското събрание на народните представители може да взема решения дали разпоредбите на хонконгските власти противоречат на основния закон или не. "Никоя друга институция няма правото да дава оценки или да взема решения", подчерта той.

 

Главната администраторка на Хонконг призова протестиращите, блокирани в кампуса на университет в Коулун, да се предадат ако искат мирно решение, предаде Франс прес.

 

"Тази цел може да бъде постигната само с пълното сътрудничество на протестиращите и особено, разбира се, на бунтуващите се, които трябва да прекратят насилието, да сложат оръжие и да излязат мирно, следвайки инструкциите на полицията", заяви Кари Лам на първата пресконференция от началото на обсадата на Политехническия университет в неделя.

 

В кампуса остават още стотина души, съобщава Асошиейтед прес. Лам съобщи, че 600 души вече са напуснали университетските сгради. 200 от тях не са били навършили 18 години. Останалите 400 са арестувани.

Непълнолетните няма да бъдат арестувани веднага, но може по-късно да им бъдат повдигнати обвинения, уточни главната администраторка.

 

По предложение на Лам китайското правителство назначи днес нов началник на полицията на специалния административен регион, предаде ТАСС. Крис Тан встъпи в длъжност днес, заменяйки на поста Лу Вейцун.

 

В интервю за в. "Саут Чайна морнинг пост" Тан заяви, че силите на реда не могат да сложат край на протестите без активната подкрепа на населението и призова всички да осъдят протестите. Мълчанието и търпимостта "само подбуждат радикалите да продължават да създават хаос", подчерта той.

 

Тан добави, че полицията в Хонконг не използва неоправдана сила. Много нейни служители се подлагат на жестоки нападения и използват служебното си оръжие за самозащита, а не за да разпръсват протестиращите, подчерта новият началник на полицията. 

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна