IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:55 | 29 ноември 2019
Обновен: 07:29 | 6 март 2024

Европа първа в света обяви „извънредно положение“ във връзка с промените в климата

Това се случи, след като Европейският парламент одобри символичния акт

По материала работи: Пламен Янков
Европа първа в света обяви „извънредно положение“ във връзка с промените в климата

Европа се превърна в „първия континент“ в света, който обявява извънредно положение във връзка с промените в климата. Това се случи, след като Европейският парламент одобри обявяването на символичния акт, част от опитите на Брюксел да обърне внимание на измененията в климата, съобщи Фокус. Европарламентът гласува с 429 гласа „за“ срещу 225 „против“, като 19 депутати не присъстваха по време на вота.

 

Европейския парламент разполага с правомощия върху бюджета и законодателството на Европейския съюз. Той освен това играе роля в избирането на председател на Европейската комисия и се грижи институциите на ЕС да работят демократично.

 

Евродепутатът от партия „Обнови Европа“ Паскал Канфин, който инициира вота, заяви, че този символичен акт прави континента „първия в света“, който „обявява климатична извънредна ситуация“. Той добави, че така ЕП отговаря на очакванията на гражданите на ЕС.

 

Общността отдавна е на преден план в глобалните дебати по отношение на измененията в климата. Това е роля, която Брюксел прие, след като САЩ се изтеглиха от Парижките споразумения за климата.

 

Членовете на Европейския парламент се избират от страните-членки и представляват интересите на над 500 млн. граждани на Общността. През годините и след множество промени в договореностите на ЕС, тази институция получи сериозни законодателни и бюджетни правомощия.

Коментари

Новини Варна