IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:39 | 6 декември 2019
Обновен: 21:22 | 22 април 2024

Водопадът Виктория е застрашен от пресъхване

Оглушителният шум от разпенена падаща вода е почти изчезнал

По материала работи: Пламен Янков
Водопадът Виктория е застрашен от пресъхване

Водопадът Виктория се намира на границата между Замбия и Зимбабве и е един от най- внушителните и красиви водопади в света. Природното чудо е застрашено от пресъхване заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщи БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Оглушителният шум от разпенена падаща вода е почти изчезнал. Нивото на водата е спаднало на половина и е най- ниското ниво от 40 години. Под скалите могат да се видят няколко малки езерца.

 

Като причина за изсъхването се посочват климатичните промени. Президентът на Замбия Едгар Лунгу призова западните държави да вземат по- сериозни мерки за опазването на околната среда и изтъкна щетите от глобалното затопляне.

 

"Те са сериозен проблем, истински проблем" - каза Едгар Лунгу пред Скай нюз. - "Изненадващо е, че хората го омаловажават и казват, че климатичните промени не са действителни".

 

Местната агенция по туризма омаловажава притесненията за съществуването на водопада.

 

"Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал" - заяви неин представител.

 

Водопадът е висок 100 м и привлича хиляди туристи в района. Изсъхването не е пагубно само за икономиката на страната, но и за дивия живот в околните национални паркове.

 

Снимките показват как буйната зеленина е заменена от кафеникави посърнали треви. В река Замбези, една от най- големите и впечатляващи в Африка, сега преобладават скалите.

Коментари