IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:14 | 7 декември 2019
Обновен: 21:23 | 22 април 2024

Гръцката полиция със сълзотворен газ срещу анархисти

Над 50 души бяха арестувани в Атина и близо 20 в Патра

По материала работи: Пламен Янков
Гръцката полиция със сълзотворен газ срещу анархисти

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и в Патра, които замерваха сътрудниците на силите на реда с бутилки със запалителна смес и камъни, предадоха ТАСС и Франс прес.

 

До безредиците се стигна след края на масовите шествия, провеждани ежегодно на този ден в памет на застреляния от полицаи на 6 декември 2008 г. 15-годишен Алексис Григоропулос.

 

В Атина в шествието в памет на младежа, преминало първо от Атинския университет до парламента, са участвали, според организаторите над 10 000 души, предаде ТАСС. Според полицията в шествието в Атина са участвали 4500 души. А за реда са се грижили 3500 полицаи, подкрепени от дронове, водно оръдие и хеликоптер, допълва Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

Походът протичаше първоначално без инциденти, но след това участниците в него се отправиха от площад Синтагма към квартала Екзархия. Там в района на Политехническия институт анархисти започнаха да атакуват силите на реда и се стигна до използване на сълзотворен газ. Един полицай е пострадал, а петдесет души са били задържани.

 

Заради протестните шествия транспортът из централните атински улици беше преустановен през целия ден вчера и остава парализиран и през нощта.

 

В Солун 2200 души се включиха в подобно протестно шествие. В Патра, където също се стигна до сблъсъци, в шествието участваха 400 души. Там бяха ранени двама полицаи, а 19 души бяха задържани.

 

15-годишния Алексис Григоропулос бе застрелян от полицаи на 6 декември 2008 г., докато бил навън с приятели в квартал Екзархия, популярен сред анархистите. Убийството на Григоропулос през 2008 г. доведе до безпрецедентни за Гърция сблъсъци на младежи с полицията, до погроми и палежи на стотици магазини, банки, бензиностанции, автомобили, които продължиха около 3 седмици.

 

Процесът по делото за убийството срещу двама полицаи продължи близо година. Съд призна, че единият полицай е извършил умишлено убийство и през октомври 2010 г. той бе осъден на доживотен затвор. Впоследствие присъдата бе заменена с 13-годишна присъда затвор, а през юли 2019 г. полицаят бе пуснат на свобода. Върховният съд на Гърция сега обжалва това предсрочно освобождаване.

 

Другият полицай, отговорен за убийството, бе осъден на десет години затвор, а впоследствие и той бе освободен.

 

По повод трагичната годишнина майката на Алексис - Джина Цаликиян, призова за спокойствие и припомни, че нейното дете е било мило и не е било склонно към насилие. Тя каза, че размириците и вандалските прояви са обида за паметта на сина й, предаде Франс прес.

Коментари

Новини Варна