IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
09:29 | 7 декември 2019
Обновен: 21:23 | 22 април 2024

Нападателят в базата във Флорида е от саудитските ВВС

Аз съм против злото и Америка, написал той

По материала работи: Пламен Янков
Нападателят в базата във Флорида е от саудитските ВВС

Служител на саудитските военновъздушни сили е предполагаемият извършител на нападението в база във Флорида, съобщи губернаторът на щата Рон Десантис, цитиран от Ройтерс.

 

Четирима души, включително стрелецът, бяха убити в американската военноморска база в Пенсакола, а ранените са осем, казаха американските ВМС и службата на местния шериф.

 

Десантис потвърди, че заподозреният е саудитски гражданин, който бил на обучение в рамките на дългогодишна тренировъчна програма на ВМС, в която участват съюзници на САЩ. Мотивът за деянието се разследва. Разследващите се опитват сега да установят дали може да става дума за тероризъм, допълва Франс прес, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

"Мисля, че ще има много въпроси, свързани с това, че лицето е чужденец, че е от саудитските въоръжени сили и се е обучавал на наша земя", каза Десантис на пресконференция.


Заподозреният е стрелял с пистолет в учебна сграда в базата.

 

Саудитецът е публикувал преди атаката враждебни към САЩ послания, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на института СИТЕ, следящ джихадистката активност онлайн.

 

"Аз съм против злото и Америка като цяло се превърна в Нация на злото. Не съм срещу вас просто защото сте американци, не ви мразя заради вашите свободи, мразя ви, защото всеки ден вие подкрепяте, финансирате и извършвате престъпления не само срещу мюсюлманите, но и срещу човечеството", е написал в Тwitter нападателят, идентифициран като Мохамед аш Шамрани.

 

Същевременно телевизия Фокс нюз съобщи, че шестима поданици на Саудитска Арабия са били арестувани след стрелбата в базата, предаде ТАСС. Те са били задържани в района на базата и сега са разпитвани.

 

Стрелбата в Пенсакола е втората във военноморска база на САЩ тази седмица. Моряк от американска подводница в Пърл Харбър на Хаваите откри в сряда огън и уби двама души, преди да се самоубие.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е получил обаждане от краля на Саудитска Арабия, който поднесъл съболезнования за станалото, предаде ДПА.

 

"Кралят каза, че саудитският народ е много разгневен от жестокото деяние на стрелеца и че това лице по никакъв начин не изразява чувствата на саудитския народ, който обича американския народ", написа Тръмп в Twitter.

 

Саудитската информационна агенция СПА съобщава, че крал Салман е осъдил в телефонния разговор с Тръмп "ужасяващата" стрелба, извършена от военнослужещ от саудитските военновъздушни сили в американската база, предаде Франс прес. Салман също така е уверил Тръмп в пълната подкрепа на Саудитска Арабия за САЩ и е наредил на саудитските сили за сигурност да сътрудничат на американските агенции, се допълва съобщението на СПА.

 

Коментари

Новини Варна