IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
19:43 | 10 декември 2019
Обновен: 21:47 | 27 март 2024

Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

Цветът на плода идва от нивата на експресия на определени гени в кората

По материала работи: Пламен Янков
Червените ябълки изчезват заради климатичните промени

Въпреки че можете да намерите зелени и жълти ябълки в магазините, червените обикновено са най-търсени. Но, както изглежда, червените ябълки вероятно ще изчезнат от пазара скоро, съобщава Би Би Си, а за това са виновни климатичните промени.

 

Цветът на ябълката идва от нивата на експресия на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни в Нова Зеландия, обясни, че набор от ензими работи заедно за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират протеина, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората.

 

За да се получи напълно червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се добие червена ябълка, установяват фермерите.

 

Вече има все по-малко и по-малко видове, а често на пазара се използват добавки, за да придадат на ябълките изкуствен цвят.

Коментари

Новини Варна