IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
12:45 | 11 декември 2019
Обновен: 19:34 | 9 април 2024

Либия предупреди: Ще потопим всеки турски кораб, който наруши морските ни граници

Заповедта е получена от Хафтар

По материала работи: Слав Велев
Либия предупреди: Ще потопим всеки турски кораб, който наруши морските ни граници

Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар предупреди, че ще потопи всеки турски кораб, който наруши морската граница на страната. Това е заявил началникът на щаба на военноморските сили на ЛНА генерал-майор Фарадж Махдауи, предаде БТА.

 

Имам заповед, в случай на приближаване на проучвателни кораби, да ги потопявям, заявил Махдауи. Заповедта е получена от Хафтар. По думите на Махдауи армията ще освободи столицата Триполи и ще разруши мечтата на турците.

 

От началото на тази седмица президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на два пъти заяви готовността на Анкара да изпрати свои военни в Либия, ако получи съответно искане от Правителството на националното съгласие на Файез Сарадж въз основа на сключеното с него споразумение.

 

Става дума за подписания от двете страни на 28 ноември в Истанбул меморандум за взаимно разбирателство, първа точка от който предвижда установяване на военно сътрудничество, а втората се отнася за разграничаване на морските зони между страните, като предвижда и възможност за добив от Турция на полезни изкопаеми в изключителната икономическа зона на Либия.

 

Камарата на представителите на Либия нарече тези договорености нелегитимни, призовавайки ООН да лиши кабинета в Триполи от международен мандат. Парламентът се обърна и към Арабската лига с искане да се приложат положенията от договора за колективна отбрана на страна-членка в отговор на заплаха от нахлуване.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна