IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:08 | 12 декември 2019
Обновен: 13:48 | 10 април 2024

Бившият турски премиер Давутоглу създава партия и предизвиква Ердоган

По-рано тази година той критикува президента и икономическото управление на партията му

По материала работи: Борис Проданов
Бившият турски премиер Давутоглу създава партия и предизвиква Ердоган

Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някога близък съюзник на президента Ердоган, подаде молба в четвъртък за създаване на отделна политическа партия, която би могла да значително да намали подкрепата за Ердоган и неговата управляваща партия АК, съобщава "Ройтерс", цитирана от news.bg.

 

60-годишният Давутоглу е министър-председател от 2014 до 2016 г., преди да се раздели с Ердоган. По-рано тази година той критикува президента и икономическото управление на партията AK и ги обвини в ограничаване на основните свободи и свободата на словото.
 

Бившият премиер е подал молба в Министерството на вътрешните работи в четвъртък, за да сформира новата си партия и че той официално ще го обяви на пресконференция в Анкара в петък. Тя ще се нарича "Партия на бъдещето", коментира източник близък до Давутоглу.

 

"Той ще обяви принципите на своята партия и ще даде информация за членовете-учредители. Новата партия ще вдъхне нов живот в политиката".

 

През септември Давутоглу обяви оставката си от ислямистки свързаната управляваща партия, като заяви, че вече не е в състояние да реши проблемите на Турция и вече не е позволен вътрешен дебат. Оставката му дойде два месеца, след като бившият вицепремиер Али Бабаджан подаде оставка, позовавайки се на "дълбоки различия".
 

По-рано тази година основната опозиционна партия на Турция сериозно съкруши партията на Ердоган на кметските избори, като пое контрола над столицата Анкара и Истанбул, търговският център на страната, след повече от две десетилетия.

 

Бабаджан обявява и собствената си конкурентна политическа партия до седмици, обяснява източник, близък до него. "Усилията за формиране на партията са в последните етапи. Окончателните промени се правят в текстовете, учредителите на партията са почти събрани".

 

В първото си телевизионно интервю след подаването на оставка, Бабаджан коментира миналия месец, че Турция е в "мрачен тунел" и предупреди за опасностите от "управлението на един човек".

 

Коментари

Новини Варна