IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
18:16 | 13 декември 2019
Обновен: 06:35 | 19 април 2024

Учени откриха най-ниската точка на Земята в Антарктида

Пълният с лед каньон достига на дълбочина 3,5 км под морското ниво

По материала работи: Пламен Янков
Учени откриха най-ниската точка на Земята в Антарктида

Най-ниската точка на земята беше открита в Източна Антарктида под ледника Денман, съобщи БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Каньонът е пълен с лед и е на дълбочина 3,5 км под морското ниво. Единствените по-дълбоки падини могат да се срещнат в океаните. До сега най- ниската открита точка на сушата беше на брега на Мъртво море на 413 м под морското ниво.

 

Новото откритие е илюстрирано на новата карта на Белия континет. Тази карта разкрива формата на твърдата земя под ледената покривка. Данните от нея могат да помогнат да се види  как полярният юг може да се промени.

 

На картата може да се видят непознати до скоро хребети, които спират отстъпването на топящите се ледници. Изобразени са и редица гладки терени.

 

"Това несъмнено е най-точният портрет на това, което лежи под антарктическата ледена покривка" - коментира д-р Матийо Морлингем от университета на Калифорния в Ървайн, който е отделил цели 6 години на проекта.

 

Д-р Морлингем е използвал физически показатели, за да попълни пропуските на предните подобни изследвания.

 

Проектът "BedMachine Antarctica" беше представен на среща на Американския геофизически съюз. Участие в изследването са взели и специалисти от германския институт "Алфред Вегнер".

Коментари

Новини Варна