IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
12:10 | 14 декември 2019
Обновен: 21:32 | 22 април 2024

След Brexit: Опасност от разпадане на Обединеното кралство

Това е екзестенциален проблем, не толкова политически, пишат медии

По материала работи: Пламен Янков
След Brexit: Опасност от разпадане на Обединеното кралство

Вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира какво предстои след победата на консерваторите на премиера Борис Джонсън на парламентарните избори във Великобритания, която сигурно ще му позволи да осъществи Brexit, както е обещал.

 

"Освен ако не се случи нещо напълно неочаквано, Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 януари - 47 години след като се присъедини към Европейските общности, както той бе известен тогава", пише германският ежедневник в редакционна статия днес.


"Това е важна повратна точка в историята на европейската интеграция: За първи път страна членка, която досега е регистрирала само икономически растеж - и на която много държави все още се възхищават - напуска Европейския съюз", отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

"Човек може да си помисли, че напускането на кралството, което е необратимо след изборите за Камара на общините тази седмица, е грешка, и да съжалява. Сега обаче е важно да се гледа напред, към бъдещите двустранни отношения и към един ЕС на 27 (държави).

 

Твърде дълго Brexit ангажираше енергия и ресурси, които сега най-накрая са свободни за други неща", коментира германският ежедневник.

 

Вестник "Зюддойче цайтунг"  също коментира опасността от разпадане на Обединеното кралство след убедителната победа на консерваторите на премиера Борис Джонсън на парламентарните избори. "Онова, от което Джонсън трябва да се тревожи най-много, е изборната карта на Обединеното кралство: Шотландците и северноирландците дадоха ясно да се разбере, че не се смятат за представлявани от това правителство", пише в редакционна статия германският ежедневник.

 

"Зюддойче цайтунг" подчертава, че "едно (потенциално) разпадане на (Обединеното кралство) e не политически, а по-скоро екзистенциален проблем. На карта е заложено единството на страната, дори мирът в Северна Ирландия", аргументира се вестникът.

 

"Зюддойче цайтунг" предупреждава, че ако британският премиер не възприеме помирителна линия към ЕС, то той няма да успее да постигне помирение в собствената си страна.

 

"Годините на Брекзит показаха какво могат да причинят поляризацията и радикализацията на демокрацията. Те промениха британската класова и властова система", отбелязва германският ежедневник и допълва: "Борис Джонсън може и да спечели подкрепата на мнозина в страната, но раните от Брекзит все още кървят обилно."


"Сега, когато Джонсън сбъдна мечтата на мечтите си, той може да възприеме мотото на своя идол Уинстън Чърчил: В победата - великодушие", пише в заключение "Зюддойче цайтунг", цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна