IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:32 | 14 януари 2020
Обновен: 14:19 | 11 април 2024

Морето изхвърли на брега кофичка от кисело мляко от 1976 г.

Пластмасата убива милиони животни годишно и e в хранителната ни верига

По материала работи: Слав Велев
Морето изхвърли на брега кофичка от кисело мляко от 1976 г.

Жена, събираща боклуци в Дения, на испанското крайбрежие Коста Бланка, намери пластмасова кофичка от кисело мляко с надпис за Олимпийските игри в Монреал от 1976 г., съобщи Метро. Маите Момпо разказа, че вниманието й е привлякла марката "Йопле", защото тя е изчезнала от испанските супермаркети отдавна – още през 2001 г. "Вгледах се по-внимателно и открих, че е от около 1976 г.", уточни Маите Момпо. Тя подчерта, че находката й показва колко спешно трябва да бъдат спрени от употреба пластмасовите опаковки.

 

Върху пластмасовата кофичка пише: "Официален доставчик на Олимпийските игри в Монреал 1976" на испански език. Според Маите Момпо, за да се разгради тя, ще й трябват 150 години."Това е екоцид на планетно ниво. Пластмасата не само убива милиони животни годишно, но е и в хранителната ни верига. Изследвания показаха напоследък, че 90 процента от солта ни съдържа микропластмаса. Същият процент е и в питейната вода", каза Маите Момпо. Микропластмасата се образува от разграждане на по-големи парчета пластмаса. Тя също така се произвежда за целите на козметичната индустрия. Малките парченца лесно преминават през филтрационните системи и навлизат в световния океан, където са заплаха за морския живот. Въздействието й върху човешкото здраве още не е уточнено, но се смята, че човек поглъща около 50 000 пластмасови частици годишно и вдишва още толкова.

Darik

 

Най-малко петима ранени при експлозия в турска болница

 

 

Коментари

Новини Варна