IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:34 | 17 януари 2020
Обновен: 22:12 | 22 април 2024

Франция изпраща самолетоносач в Близкия изток

Той ще подкрепя операцията срещу Ислямска държава

По материала работи: Пламен Янков
Франция изпраща самолетоносач в Близкия изток

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще разположи самолетоносача "Шарл де Гол" и неговата бойна група в Близкия изток, за да подкрепи френските военни операции в региона до април тази година.

 

Макрон посочи, че "самолетоносачът ще поддържа операцията "Шамал" в Близкия изток от януари до април 2020 година, преди да бъде дислоциран в Атлантическия океан и в Северно море". Френската операция "Шамал" срещу "Ислямска държава" стартира през 2014 година.

 

Това изявление на френския премиер идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран, както и с оглед на френското безпокойство, че в този контекст може да отслабне борбата с джихадистите от "Ислямска държава", посочва БНР, цитирани от dnes.bg.

 

По-рано тази седмица иранският президент Хасан Рохани заяви, че страната му ще се погрижи да бъде премахнато присъствието на американските военни сили в региона, добавяйки, че американските войници "не са в безопасност".

Коментари

Новини Варна