IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
14:55 | 18 януари 2020
Обновен: 23:17 | 24 март 2024

400 млн. долара влага Toyota в летящи електромобили

Въздушният транспорт им е дългосрочна цел

По материала работи: Пламен Янков
400 млн. долара влага Toyota в летящи електромобили

Японският автомобилен производител Toyota съобщи, че инвестира близо 400 млн. долара в компания, която работи по летящи електромобили с цел "бързи, безшумни и достъпни авиотранспортни услуги".

 

Инвестицията в Joby Aviation идва на фона на стремеж на Toyota да се разшири в нови сектори, докато индустрията светкавично се трансформира. Президентът Акио Тойода обеща да превърне фирмата от "автомобилен производител в мобилна компания".

 

В свое становище Toyota посочва, че въздушният транспорт им е дългосрочна цел, информира БНР, цитирано от dnes.bg.

 

"С помощта на това ново и вълнуващо начинание ние се надяваме да дадем свобода на движението и удоволствие на клиентите ни навсякъде – по суша, а сега и по вода", подчерта още президентът.

 

Основана през 2009 г., Joby Aviation разработва 4-местен електрически летателен апарат, който излита и каца вертикално като хеликоптер.

 

Фирмата предвижда летателен апарат за масов транспорт, а не за продажба на индивидуални лица. Joby вече има партньорство с компанията Uber за създаване на "градска услуга летящо такси".

Коментари

Новини Варна