IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:56 | 19 януари 2020
Обновен: 00:23 | 12 април 2024

Мирна конференция за Либия събира световните лидери в Берлин

Форумът предизвика много противоречия

По материала работи: Слав Велев
Мирна конференция за Либия събира световните лидери в Берлин

Представители на над десет държави, включително и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и руският президент Владимир Путин се очаква да участват тази неделя в конференция в Берлин, целяща да се постигне мир в Либия, информират световните агенции, пише bTV.

 

За участие във форума, чийто домакин е германският канцлер Ангела Меркел, са поканени също премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж и командирът на т.нар. Либийска национална армия Халифа Хафтар.

 

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел сключването на споразумение за прекратяване на огъня в Либия. Маршал Хафтар я напусна, без да подпише.

 

Форумът в Берлин предизвика много противоречия заради поканите за участие. Тунис обяви, че няма да участва в международната конференция за съседна Либия, планира за днес в Берлин, защото страната получила късно покана от домакина Германия, предаде Франс прес. Гърция също изрази своето недоволство, че не е поканена миналата седмица.

 

В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано тази събота, специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна. По думите на Гасан Саламе в германската столица ще се положат усилия за прекратяване на незаконния трафик на оръжие за Либия.

 

Вътрешен документ на ООН сочи, че цел на конференцията е постигането на дългосрочно трайно примирие в Либия и прилагането на оръжейното ембарго.

 

Либия изпадна в хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на Халифа Хафтар.

 

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море, припомня ДПА.

 

Коментари

Новини Варна