IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Свят
13:07 | 23 януари 2020
Обновен: 03:22 | 2 март 2024

Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Зад благородния лозунг за спасение на Земята се води война на преразпределение

По материала работи: Слав Велев
Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година. Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg

Климатичната истерия със сигурност обслужва интересите на новия зелен капитал, който се опитва да отхапе от пазара на традиционните производители на горива - въглища, нефт, газ. Води се борба за преразпределение, която се крие зад благородния лозунг за спасение на Земята.Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

 

"Климатичната истерия е стигнала връхна точка и вниманието на форума е насочено към политическите водачи", коментира експертът срещата на Световния икономически форум в Давос.По думите му тази "климатична истерия мина разумната граница в заплахите, които ни засипват и доводите, които ни се предлагат. Отсъства сериозното мнение на химици, физици, експерти по енергетика, биохимици, хората на точните науки рядко вземат думата и по-скоро се чуват тези, които защитават една или друга идея и тя много често е далеч от чистата наука".Той вижда в това финансов натиск към хора, които изказват определени тези, и посочва, че липсва обективна преценка за това, което ни заплашва и какви мерки трябва да предприемем.

 

По думите му Грета Тунберг, която присъства на форума, е използвана за налагане на спорни теми."Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът."Давос се превърна в медийно събитие. Донякъде е рутинно представление. Можем да кажем, че се очертава някакъв световен ред и Давос е част от тази конструкция, която още се оформя", казва доц. Чанков.

 

Той припомни, че за първи път темата за глобалното затопляне бе повдигната в края на 70-те години на миналия век, "но тогава никой не я е взел насериозно, и никой не се е уплашил".Според него най-важната тема е за кризата на модела на съвременния капитализъм. "От 2008 година насам имаме продължителен период на нулеви лихви, на моменти в някои обстоятелства отрицателни. Капитализмът живее от растеж, той има нужда от нарастването на потреблението и производството"."В момента върви война за икономическия модел - наблюдаваме опит да се върне властта в ръцете на промишления капитал", казва Чанков. Решение може да е "здравословно отдръпване от глобализацията", смята той.

 

Целия разговор гледайте по-късно във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Броят на загиналите в Испания расте, жертвите са вече 10

 

Коментари

Новини Варна